Co wiemy o kebabie?

Kebab

Kebab jest potrawą turecką, która w Polsce rozgościła się na dobre. Wiele lokali gastronomicznych serwuje to obracające się na specjalnym urządzeniu mięso wraz z różnymi dodatkami.

Kebab jest podawany w specjalnym rodzaju pieczywa. Jest to danie sycące, którym można zaspokoić apetyt. Zważając na popularność kebaba w Polsce można uznać, że ma wielu zwolenników. W tradycyjnej kuchni tureckiej do kebaba wykorzystuje się baraninę. Jednakże w Polsce zostało to przekształcone w odniesieniu do potrzeb konsumentów i kebab zawiera wołowinę lub drób.

Danie na każdy apetyt – kebab. Sprzęt gastronomiczny Gdynia

Kebaba podaje się poprzez skrawanie kawałków mięsna z kręcącego się urządzenia. Aby odpowiednio pokroić mięso wykorzystuje się do tego celu specjalny nóż elektryczny. Pasma mięsa są wówczas odpowiedniej grubości. Przy używaniu tradycyjnego noża, wsparciem może posłużyć profesjonalna stalka do noży, która sprawia, że nóż jest ostry i może sobie poradzić z krojeniem mięsa.

Stalki do ostrzenia noży Stalgast powinny być na wyposażeniu kuchni, ponieważ tępy nóż jest nieodpowiednim narzędziem do wykonywania czynności kuchennych. Ponadto istotne jest także posiadanie specjalnych sterylizatory do noży, które utrzymują je w odpowiedniej czystości. Do pieczywa, w którym umieszczane jest mięso wędrują także warzywa – sałata, cebula, ogórek oraz sosy. Wybór sosów zależy od upodobania klienta. Mogą być łagodne lub pikantne. W tradycyjnej kuchni tureckiej kebab podaje się w towarzystwie ajranu, specjalnego napoju pozyskanego z jogurtu, wody i soli. To orzeźwiający napitek, który można spotkać także w polskich jadłodajniach. Niekiedy jest wzbogacany tez o aromat pieprzu.

Zostaw odpowiedź