Suszarka do żywności – zastosowanie w kuchniach

Grzyby suszone

Jesienna pora roku dla wielu amatorów leśnych wypraw kojarzy się z grzybobraniem. To polski zwyczaj, który stanowić może tez swoistą pasję. Grzyby są szeroko wykorzystywane w kuchni polskiej. Stanowią główny składnik wielu potraw a dla innych są dodatkiem.

Nie sposób chociażby wyobrazić sobie bigosu bez dodatku grzybów, że o pierogach już nie wspominając. Grzybami pachną święta Bożego Narodzenia. Poza nimi są one doskonałe jako składnik sosów. Grzyby mają walory smakowe i aromatyczne. Chociaż próżno szukać w nich właściwości zdrowotnych, mają wielu zwolenników. W grzybobraniu poza napełnianiem koszy grzybami chodzi jeszcze o jeden aspekt – obcowania z naturą. W lesie można spotkać wytchnienie, odprężenie, spodziewaną ciszę. Do tego niezwykłe zetknięcie się z przyrodą w jej naturalnej postaci. Gdy jeszcze do tego zastuka dzięcioł lub zahuczy sowa – leśna uczta murowana.

Grzyby na polskim stole

Grzyby w kuchni mogą się przydać w różnej postaci. Ze świeżych owoców lasu można ugotować aromatyczną zupę, którą można także podać w postaci kremu. Dość powszechną praktyką jest przygotowywanie grzybów w occie. W takiej formie stanowią zakąskę na zimno, którą można zaserwować przy okazji kolacji. Niewykorzystane od razu grzyby można także zamrozić.

Zachowują one wówczas w pełni swoje atutu smakowe i zapachowe. Często jednak spotykamy się z pomysłem suszenia grzybów. W takiej postaci mogą być bardzo długo przechowywane. Zazwyczaj dokonywało się tego rozwieszając nadziane na drucik grzyby po całej kuchni. Wygodniejszym i szybszym sposobem suszenia grzybów jest wykorzystanie specjalnego do tego urządzenia. Taką rolę spełnia suszarka do żywności. Poza grzybami w taki sam sposób można suszyć także owoce i warzywa. Produkty układa się piętrowo i w zależności od ich rodzaju uruchamia się suszarkę na wskazany czas.

Jest to szybsze i bardziej komfortowe rozwiązanie, bo oszczędza się czas, który trzeba poświęcić na nadziewanie grzybów lub innych produktów na nić lub pręcik.

Zostaw odpowiedź