Przechowywanie żywności

Lodówka

Sposoby przechowywania żywności są uzależnione od ich rodzaju. Jednakże istnieje kilka sprawdzonych metod, dzięki którym żywność dłużej zachowuje świeżość. Pozwala to unikania potępianego na całym świecie marnotrawienia jedzenia. Jest to proceder, który niestety występuje w dość niepokojącej skali. Przyczyny takiego zjawiska są różne.

Najczęściej jest to zła organizacja zakupów i brak zmysłu przedsiębiorczego. Ludzie robią zakupy nieprzemyślane, często pakując do toreb produkty w danym momencie nieprzydatne. Zalegają one potem na półkach i gdy mija ich termin przydatności do spożycia są wyrzucane na śmietnik. W kontekście zgonów z głodu w krajach dotkniętych skrajnym ubóstwem, taka postawa ma wydźwięk moralny. Jedzenie trzeba szanować i sensownie nim gospodarować. Przedsiębiorcze panie domu wiedzą jak resztką z obiadu nadać drugie życie. Tak, aby nic nie wylądowało w koszu na odpady.

Analiza potrzeb i przemyślane zakupy

Żywność, która nie jest przydatna w danym momencie może zostać zamrożona. Taka praktyka nie zabija wartości odżywczych produktu a jedynie przedłuża jego żywotność. W domach stosowane są do tego celu zamrażalniki. W lokalach gastronomicznych zachowywaniu świeżości służą odpowiednio stoły chłodnicze lub stoły mroźnicze. Dzięki nim większe partie produktów spożywczych mogą zostać dłużej zachowane w świeżości. Należy pamiętać, że odmrożony produkt nie nadaje się do ponownego zamrożenia. Innym sposobem jest suszeniem.

Tutaj można poddać tej technice głównie warzywa, owoce lub grzyby. Dzięki temu mogą być wykorzystywane do potraw i dłużej zachowują swoje naturalne właściwości. Przechowywanie żywności ma także wpływ na aspekt zdrowotny. Dlatego tak ważne jest by stosować te praktyki.

Wiele produktów musi być przechowywanych w lodówce. Można tu wspomnieć chociażby o jogurtach czy mięsie. Szczególnie w czasie upałów warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu artykułów spożywczych. Ciekawym sposobem na przechowywanie produktów jest pasteryzacja. To proces, który polega na podgrzaniu produktu do odpowiedniej temperatury, aby dłużej utrzymać go w świeżości.

Zostaw odpowiedź